Írások egy normális, élhető világért

Saul díja, avagy az álságosság lelepleződése

2015/05/30. - írta: Az Inkvizítor

Nemes Jeles László díjnyertes filmje kapcsán teljes a zavarodottság a liberális és baloldali elit körökben. A film témaválasztása miatt azonnal jöttek az örömódák. Egészen addig, amíg valamelyik idiótának közülük eszébe nem jutott, hogy hát mindezt bizony a Nemzeti Filmalap finanszírozta. Azt meg az Andy Vajna jelképezi.

vajna.jpg

Az az Andy Vajna, akit azokban a körökben utálni, leszólni kötelező napi penzum.

Miért utálják ezek Vajnát?

Amerikából jött, sikeres ember, szavára adnak világszerte. És nem átall jóba lenni a patás ördöggel! Sőt! A patás ördögnek dolgozik! Na, ez már megbocsáthatatlan bűn a baloldali-liberális brancsban. Orbán egy világszerte elismert szakembert kért föl kormánybiztosnak a magyar filmgyártással kapcsolatos feladatok koordinlására Andy Vajna személyében. Leginkább ésszerűséget és hatékonyságot kért tőle.

Andy megnézte, hogy mire ment el eddig a pénz. Mit látott? Egy olyan mutyis filmes brancsot, ahova kihalásos alapon lehet csak bekerülni, és nem a nézettség és a díjak az értékmérők, hanem csak és kizárólag a brancshoz tartozás. És ezek az állami milliárdokból évről évre szépen körbetámogatták egymást. És készítettek olyan „hú de nagy művészfilmeket”, amire még a saját bandájuk sem volt kíváncsi. Sikerült olyan filmek elkészítését támogatni, esetenként százmilliókkal, amelyekre a kozmetikázott statisztikák szerint is maximum pár száz, esetleg pár ezer néző volt kíváncsi. Azok is csak ingyenes vetítéseken.

Andy Vajna, aki Hollywoodban szocializálódott, nem pedig a „nagy magyar” művészvilágban, szépen elhajtotta ezeket… Oda is lett a megélhetése számos „rendezőnek”, „színésznek”, „forgatókönyvírónak”, „díszlettervezőnek” és a többi hasonszőrű ingyenélőnek. Ez pedig végképp szalonképtelenné tette Andy Vajnát liberális-baloldali bandában. A halállistájuk élére került, évek óta mindent megtesznek, hogy Andy Vajnát lejárassák. Az eszközeiket ismerjük. Ha másképp nem megy, hát a feleségét mocskolják, és állandó eposzi jelzőként hozzáteszik, hogy az Orbán-barát Vajna felesége.

Egyik állandó „szakmai” vádjuk, hogy Vajnáék nem támogatnak érzékeny, nemzetközi trendeknek megfelelő témákat, csak a magyarkodóknak, csak a kommersznek adnak. Erre mit ad Isten a Nemzeti filmalap gyakorlatilag kizárólagos támogatásában készült mű olyan sikert ért el, amelyre három évtizede nem volt példa! Három évtizede! Azaz, olyan siker ez, amelyre az önmaga művészi nagyságától rendszeresen elájuló magyar filmes elit álmodni sem merhet. És mindezt egy olyan rendező, aki nem része a liberális brancsnak!

Hát hogyne sokkolná ez őket! Hiszen feketén-fehéren kiderült, hogy amit eddig hirdettek, az porhintés. A magyar filmművészetet nem ők jelentik.

Jellemző, hogy amikor érkeztek az egyre jobb és jobb hírek a fogadtatásról, majd a sikerekről, akkor örömködtek, osztogatták a facebookon nyakra-főre. Némelyik nem átallotta hozzátenni, „jó indulatúan” figyelmeztetve a rendezőt, hogy most majd lesznek olyanok, akik rárepülnek a sikerére, pedig semmi közük hozzá, és ha jót akar magának, hát tartsa távol magát az ország vezetőitől. Azt azonban mindegyik elfelejtette megtenni, hogy gratuláljon Andy Vajnának is a támogatásért és megkövesse a Nemzeti Filmalapot. Sőt, amióta széles körben kiderült, hogy a díjnyertes film a Vajnáék támogatásával készült, mi több a rendező finoman, de jelezte, hogy nem kíván a liberális brancs tagja lenni, azóta valahogy elfelejtettek örömködni is…

Jellemző a liberális agyatlan prekoncepciós mentalitásra, hogy meg voltak róla győződve: a támogatásért cserébe biztosan beleszóltak a filmbe.   

Íme, egy tanulságos részlet a Magyar Narancs című szennylapból:

-       Miközben kitüntetett figyelem övezi a filmet, nem sikerült nemzetközi koprodukcióban leforgatni, egyedül a Magyar Nemzeti Filmalap adta rá a fejlesztési és gyártási támogatást.

-       Nemes Jeles László: Valóban furcsa, hogy sem Európában, sem másutt nem akarták társfinanszírozni a filmtervet. Mindenhol rettegtek tőle, mondván, nem lehet megcsinálni, túl nagy falat nekem, a téma rendkívül érzékeny, rizikós. A film­alapnál felismerték, hogy három rövidfilm után fel vagyok készülve rá.

-       Kényszerültél kompromisszumokra a 321,6 milliós támogatás fejében?

-       Nemes Jeles László: Aránylag kevés, harminc forgatási nap állt rendelkezésünkre. Mivel nem akartuk teljesen rekonstruálni a lágert, meg lehetett oldani, hogy aránylag olcsón is értékelhető, hatásos legyen a film. Tartalmilag a filmalapnál nem sérült a projekt, ellenkezőleg, a forgatókönyv-írói konzultációk segítségünkre voltak.

A történet és az interjúrészlet együttesen jól jellemzi a magyar liberális-baloldali művész- és médiacsürhe mérhetetlen és ostoba gőgjét és mocskát.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megatrendek.blog.hu/api/trackback/id/tr467505438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.31. 08:56:21

Nem lennék most a ballibák helyében!

A film díjazása kiütés a ballib agytrösztre. Nehezen fognak ebből felállni.

teng-leng 2015.05.31. 13:00:38

A ballibek valóban ilyen pondrók, viszont nem értem, miért kell ez a hozsannázás. Cannesban nem a filmet díjazták, hanem a témaválasztást. Mindazonáltal ez egy jókora gyomros libsi csepűrágóknak.

HUGI 2015.05.31. 18:04:19

En orulok, hogy a balosok kaptak egy fricskat, de ettol fuggetlenul, nem fogom Vajnat szeretni, annak ellenere, hogy nem ok nelkul vallalta be ennek a filmnek a finanszirozasat a Nemzeti Filmalapbol. Annak en is orulok, hogy megvalosult ez a film. Alig varom, hogy megnezhessem. Csak egy gondolatom nem tudom hova tenni a filmrol hallott temaban. A gettoban, hogyan lehetett megvalositani az eloiras szerinti temetest? Ez annyira hihetetlen, mert mindenki tul akarta elni. Hihetetlen, hogy eloirasnak megfelelo szamu szemely elvallalna, ilyen korulmenyek kozott az aszisztenciat.

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2015.05.31. 19:20:37

1968. óta nem volt ekkora filmsiker Cannes-ban. Amikor is a kultúrpolitikáért (egyben a filmgyártásért) felelős volt Aczél György. Akkor tessék mondani, őt is kedvelni kellett (volna), Jancsó Miklós filmje miatt?!

Mlinarics József 2015.06.01. 18:12:33

A művészetről és a támogatási rendszereiről általában csak egyeduralmi rendszerekben "derül ki", hogy jobb, vagy baloldali. Nem ártana, ha az itt vitatkozók a kormany.hu oldalon rákeresnének a Saul szóra. :-(

bürger 2015.06.01. 23:27:31

@dasilva64: Kedvelni nem kellett, de kedvelték.

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2015.06.02. 07:58:35

@bürger: Ja, ahogy van aki most is kedveli Andy-t. De már sosem tudjuk meg, akkor is kedvelték volna-e, ha nem az ő kezében van a gyeplő... De módosítom a kérdést, attól, hogy Jancsó megcsinálhatta a Csillagosok katonákat, attól Aczél elvtárs jobb ember lett?!

Ranagol_5 2015.06.04. 15:00:57

A dagadt Andy bácsit azért utálják nagyon, mert kurvára hasznot húz a jelenlegi kormányból. Tekintve, hogy az engedélyezett szerencsejátékot forgalmozó helyek nagy százaléka az övé. Arról nem beszélve, hogy az amcsiknál körözik adócsalás miatt. Nyilván az is a "ballib csürhe" miatt van. :D

megtorolom 2016.01.17. 20:38:50

Akkor így már nem is jó a film? Hajjaj! Akkor most mi lesz?

Arany Barbara 2016.01.18. 15:00:55

Hu itt legalább anyi a mint vagy soha.
kit érdekel ez a fílm erre van ítélve ennyi. Legalább mindenki jól szórakozik. Remélem a továbbiakban is sok sikeres filmet nézhetek végig.ennyi nem több .gyözni tudni kell!!$☆

öreg_répatorta 2016.01.19. 11:32:21

Vajna egy szar ember. Ezért utálják. A filmhez köthető szerepe teljesen irreleváns ebben a témában. Csak az ilyen ostoba orbánseggnyaló firkásznak jut eszébe, hogy ezért most tudathasadásos állapotban lennének azok, akik képesek gondolkodni. Biztos te meg Katinka miatt vagy kurva nagy bajban, nem?

2016.01.24. 15:34:50

@dasilva64: Aczél egy miniszter volt, aki a teljes kulturpolitikát felügyelte, Andy Vajna csak a filmgyártás kormánybiztosa, tehát ez igencsak ferdítés az összehasonlítás. Ettől függetlenül egy szar film, bár nyugaton mindig is szart szerették, tipikus agymosó film.

2016.01.24. 15:37:41

@öreg_répatorta: Tehát szar ember, mert orbánseggnyaló. Tehát, ha nem orbánseggnyaló volna, akkor jó ember lenne? Bocs, de ez egy marhaság. Mint filmes elég szép sikert ért el korábban, Hollywoodban ismerik a nevét, ez mondjuk a sok balos-libsi filmesről nem mondható el, sokat még itthon sem ismernek. Tehát csak ért, hozzá, amit csinál. De te biztosan személyesen ismered, vagy csak a balos sajtóból olvastál róla? Magát a filmet én egy trágya alkotásnak tartom, de amiket te írsz ritka nagy marhaság.

2016.01.24. 15:40:21

@dasilva64: Rossz az összehasonlítás, Aczél a teljes magyar kultúrpolitikát felügyelte miniszterként, Vajna csak a filmgyártást kormánybiztosként, tehát elég szép ferdítés az összehasonlítás. Ma ki is a kulturminiszter? Először művelődni és utánajárni kellene a dolgoknak, utána okoskodni, mert ez így ferdítés és mellébeszélés!
süti beállítások módosítása